نقد فیلم Nope

جوردن پیل در سومین اثری که کارگردانی آن را بر عهده داشته، بار دیگر به سراغ ژانر وحشت رفت. با این حال این فیلم شاید جذابیت‌های آثار قبلی او را نداشته باشد. با نقد فیلم Nope در مج‌هنگ همراه شوید.

جوردن پیل سال ۲۰۱۷ اولین فیلم خود را روی پرده‌های سینما برد و توانست موفقیت‌های زیادی به‌دست آورد. او به لطف این فیلم، برنده جایزه بهترین فیلم‌نامه اوریجینال شد و اثرش در لیست نامزدهای اسکار هم قرار گرفت. دو سال بعد، پیل فیلم Us را ساخت که آن اثر هم موردتوجه مخاطبان و منتقدان قرار گرفت.

جوردن پیل کارگردان فیلم Nope
جوردن پیل کارگردان فیلم Nope

اما حالا او برای سومین بار تصمیم گرفته که تجربه‌ی جدیدی را از ژانر وحشت به مخاطب‌هایش ارائه دهد. در نقد فیلم Nope (جواب منفی یا نُچ) به بررسی این اثر از جنبه‌های مختلف می‌پردازیم.

فیلم Nope اثری نئو وسترن، علمی تخیلی و ترسناک محسوب می‌شود که فیلم‌نامه‌اش را خود جوردن پیل نوشته است. در این اثر بازیگرانی نظیر «دنیل کالویا» (Daniel Kaluuya)، «کیکه پالمر» (Keke Palmer)، «استیون ین» (Steven Yeun) و «برندون پریا» (Brandon Perea) ایفای نقش کردند.

داستان این اثر حول محور یک خواهر و بردار به نام‌های «اوجی» (OJ) و «امرالد» (Emerald) می‌چرخد که صاحب مزرعه‌ای هستند و در آنجا از اسب‌هایشان نگهداری می‌کنند. آن‌ها اسب‌هایشان را به صحنه‌های فیلم‌برداری آثار سینمایی نیز می‌برند تا در پروژه‌های مختلف از آن‌ها استفاده شود.

کیکه پالمر و دنیل کالویا در پوسترهای فیلم Nope
کیکه پالمر و دنیل کالویا در پوسترهای فیلم Nope

اما این دو ناگهان متوجه اتفاقات عجیبی می‌شوند که هیچ توضیح مشخصی برایش پیدا نمی‌کنند. در ادامه تصمیم می‌گیرند با کمک «انجل» (Angel) دست به حل معمایی بزنند که با آن مواجه شده‌اند.

در ادامه نقد فیلم Nope بخشی از داستان آن اسپویل می‌شود؛ بنابراین اگر این اثر را تماشا نکرده‌اید، بهتر است آن را پیش از خواندن ادامه این نقد ببینید.

فیلم جواب منفی درست است که در ژانر وحشت جای گرفته و از مولفه‌های این سبک استفاده کرده، اما نمی‌توان آن را به معنای واقعی کلمه یک فیلم ترسناک دانست.

احتمالا اکثر مخاطبان در طول تماشای فیلم هیچ ترسی را احساس نخواهند کرد؛ در نتیجه نیازی نیست با استرس به سراغ آن بروید.

جوردن پیل تصمیم گرفته در این اثر خود به سراغ ارائه تصویری از موجودات فرازمینی برود. یکی از نکات مثبت این اثر که توجهمان را جلب کرد، شکل جالب موجود فضایی بود. در ابتدا کاراکترها تصور می‌کنند با یک بشقاب‌پرنده مواجه هستند. اما در ادامه می‌بینیم که آن چیزی که UFO تصور می‌شد، درواقع خود یک موجود عظیم‌الجثه و بیگانه است.

پوستر فیلم Nope
پوستر فیلم Nope

البته در این اثر هم با یک ویژگی کلیشه‌ای در ژانر وحشت روبه‌رو هستیم. آن‌هم این‌که وقتی خطر یا موجود وحشتناک نزدیک می‌شود، همه‌ی وسایل دیجیتال از کار می‌افتند.

البته شاید پیل از این ویژگی با منظور خاصی استفاده کرده باشد، اما بازهم نمی‌توان از تکراری بودن این ویژگی در آثار بی‌شماری که دیده‌ایم چشم‌پوشی کرد.

در نقد فیلم Nope باید به این نکته اشاره کنیم که پیل صرفا داستانی را که به فرازمینی‌ها مرتبط است روایت نمی‌کند؛ بلکه ما با خرده داستان‌ها و صحنه‌هایی روبه‌رو می‌شویم که کارگردان در فیلم قرار داده تا پیام خود را به مخاطبش برساند.

برای مثال یکی از نکات اصلی این است که پیل می‌خواهد نگاه‌ها را به سمت اعضای پشت صحنه ساخت فیلم‌های سینمایی و آثار این‌چنینی ببرد. در ابتدای فیلم توضیحاتی را درباره اولین سوارکاری که تصویرش ثبت شده می‌شنویم و این‌که چطور هیچ‌کس به این فرد اهمیتی نمی‌دهد.

در ادامه هم متوجه برخورد افراد با اوجی می‌شویم. در انتهای فیلم هم می‌توانیم واژه Crew را روی پشت لباس اوجی ببینیم که به نظر می‌رسد ادای دین پیل به افراد پشت صحنه است.

علاوه بر این، در داستانکی که در رابطه با «جوپ» (Jupe) می‌بینیم، متوجه می‌شویم کودکی که فاجعه‌ای را از سر گذرانده، چطور حالا از همان بخش از زندگی‌اش برای جلب توجه و ثروت می‌تواند استفاده کند.

به هر حال دیدن چنین صحنه‌هایی برای انسان‌ها جذابیت دارد و این روزها افراد از هر چیزی برای تولید محتوا استفاده می‌کنند و دوست دارند بدون توجه به عواقب کارهایشان، صرفا توجهات را به سمت خود بکشانند.

این موضوع در رابطه با خود شخصیت‌های اصلی هم صدق می‌کند. آن‌ها هم تصمیم دارند با ثبت تصویر موجود بیگانه، به شهرت و ثروت برسند.

صحنه‌ای از فیلم Nope
دنیل کالویا در نقش OJ

یکی از نکات مثبتی که در نقد فیلم Nope باید به آن اشاره کنیم، فیلم‌برداری آن است. فیلم‌برداری در این اثر بسیار زیباست و برخلاف بسیاری از آثار مرتبط با ژانر وحشت، در این فیلم سکانس‌هایی که در آن تاریکی شب را تجربه می‌کنیم، آزاردهنده نیست و جذاب به نظر می‌رسد.

جلوه‌های ویژه نیز از دیگر نقاط قوت اثر به‌حساب می‌آید، هرچند موجود بیگانه آن‌چنان جذاب و پر ابهت به نظر نمی‌رسید.

ایفا نقش هنرپیشه‌ها، مخصوصا کیکه پالمر، به خوبی به بهتر شدن فیلم کمک کرده بود. در فیلم لحظات بامزه‌ای را شاهد بودیم که به لطف پالمر به تحمل‌پذیرتر شدن اثر کمک می‌کرد؛ اما ریتم فیلم آن‌چنان خوب نبود و واقعا در بخش‌های زیادی، داستان خسته‌کننده به نظر می‌رسد.

فیلم جواب منفی با بودجه‌ای حدود ۶۸ میلیون دلار ساخته شد و تا به این لحظه فروشی بالغ بر ۱۶۰ میلیون دلار را تجربه کرده است.

این اثر جایزه مورد انتظارترین فیلم را در رویداد انجمن منتقدان هالیوود به خود اختصاص داد و در بخش‌های مختلف در مراسم‌های دیگر هم نامزد شده است.

به‌طورکلی باید در نقد فیلم Nope باید بگویم که این اثر به‌هیچ‌وجه در حد Get Out نیست و ما صرفا با یک فیلم معمولی و تا حدی رو به ضعیف طرف هستیم.

اگر بخواهیم نقد فیلم Nope را جمع‌بندی کنیم، باید بگوییم که ماجرای کلیشه‌ای، اتفاقات قابل پیش‌بینی و عدم شخصیت‌پردازی مناسب از جمله نقاط ضعف مهمی هستند که موجب شده‌اند جدیدترین ساخته‌ی جوردن پیل ناامیدکننده به نظر برسد.

نظر شما درباره این اثر چیست؟ فکر می‌کنید پیل توانسته در مسیر کارگردانی و فیلم‌نامه‌نویسی خود پیشرفت کند؟ نظرات خود را در بخش کامنت‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

مهدی شریفی

یه دانشجوی خسته که زندگیش خلاصه میشه تو سینما، گیم و ادبیات + علاقه‌مند به فوتبال و آبی‌های لندن.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا